Satul meu frumos pe Plaiul Bâscilor este o zona pitoreasca, bazata pe patrimoniul de peisaj si pe multe oportunitati de viitor. Avem drumuri bune si avem internet. Avem planuri concrete pentru retele de apa si canalizare. Pasul urmator vor fi investii in gastronomie si ospitalitate, in locuri de cazare de buna calitate si servicii si experiente demne de secolul 21.
Avem acest spatiu geografic la 2 ore mers cu masina de Bucuresti si Brasov (doi poli urbani relevanti dar si 2 aeroporturi importante in România) sau doar 1-1.5 ore de Buzau sau Ploiesti.
Acest areal este practic zona de deal si munte din Nord-Vestul judetului Buzau, complementar cu Tinutul Buzăului – Geoparc International UNESCO.
Povestea plaiului
Inspiratia si increderea au venit de la proiectul vecin si prieten – Tinutul Buzaului care ne-a fost model si care intre timp a si confirmat prin devenirea oficiala in Geoparc International UNESCO. Valorile comune, drumurile care țes peste Valea Buzăului între cele 27 de comune din Buzăul de deal si munte fac Plaiul Bâscilor un areal cu potential turistic. În toate demersurile noastre ne dorim reguli de urbanism care sa sustina dezvoltarea sustenabila, amintim si de zona sedimentara, de terenuri fugitive suprapuse pe o arie seismica activa care speram sa ajute la sedimentarea unor investitii responsabile si cât mai potrivite cu cadrul natural care ne este principala valoare – natura, liniste, aer curat. Umbrela de marketing a zonei a aparut pentru prima data acum câtiva ani sub forma unui grup de facebook in care sa aducem împreuna resursele locale ca apoi la le prezentăm lumii îmtregi prin internet.
Suntem oameni cu rădăcini adânci de generatii în aceste plaiuri dar si parteneri care vin sa sustina si sa contribuie. Suntem profesionisti in arhitectura, finante, IT, turism, constructii, arta care visam la o comunitate in care sa se traiasca civilizat.
Avem o misiune fata de strabunicii care ne-au lasat mostenire aceste dealuri si munti, sa ducem mai departe tot ce avem bun si sa aducem toata experienta acumulata prin lume de fiecare dintre noi care alege sa se intoarca sau sa contribuie la aceasta poveste.
Pandemia ne-a adus înapoi mai aproape de natura în pridvorul casei bunicilor. Acest tip de arcada este specifica zonei si caselor de gospodari construite in anii 1960. Mai mari sau mai mici, aceste arcade se regasesc in dantelarii similare la multe case din zona care sunt parte din planul de salvare - le dam valoare, le renovam si devin ancora pentru un turism aparte, un turism extensiv, cu locuri de cazare care fiecare sa aiba 2-3-5000 de metri patrati de spatiu verde, cu vegetatie matura, cu pomi fructiferi, cu tot ce poate insemna casa de la tara intr-un colt de rai.
1000 de case bătrânești ce pot fi salvate si readuse la viata, alaturi de tot ecosistemul turistic local, de antreprenori si mesteri, cât mai sustenabil, simplu si specific zonei.